Bezelele și ciocolată și-au făcut loc în bucătăriile noastre de foarte mult timp, dar combinația dintre aceste două ingrediente delicioase datează de aproximativ un secol. Cei mai mulți dintre noi obișnuim să bem o ciocolată caldă garnisită cu bezele în timpul sezonului rece, deși începem să ne aprovizionăm de cum simțim primele temperaturi mai scăzute.
Până acum un secol, nimeni nu s-ar fi gândit să asocieze ciocolata caldă cu bezelele, dar în prezent, această combinație este atât de obișnuită și chiar banală încât putem cumpăra ciocolată caldă preamestecată cu bezele. În schimb, dacă doriți să vă bucurați de un adevărat ritual în timp ce preparați ciocolata caldă, atunci recomandat este să achiziționați separat o pudră calitativă de ciocolată caldă cu un conținut ridicat de cacao și mini bezele care să acompanieze acest mic răsfăț.
Ciocolata caldă cu bezele – de când este atât de populară?
Iată că această combinație, ca multe alte feluri de deserturi cu bezele pe care mulți dintre noi am ajuns să le savurăm, datează încă de la începutul secolului al XX-lea, când compania Angelus Marshmallows dorea să popularizeze noile utilizări ale bezelelor, în afară de a fi consumate ca atare. Servite într-o cană cu ciocolată caldă sau deasupra unui desert cu cartofi dulci, bezelele sunt deosebit de îndrăgite. În plus, aceste utilizări sezoniere au arătat că bezelele pot reveni la starea lor vâscoasă inițială atunci când sunt încălzite.
Cu mult înainte de apariția bezelelor, se pare că mezoamericanii își spumau băuturile de ciocolată tocmai pentru a le oferi acea textură aerată, așa că în mod evident, bezelele au părut o asociere ideală pentru ciocolata caldă. Dar pe parcurs, în Occident, atât ciocolata caldă, cât și bezelele au căpătat o conotație medicală. Desigur, pe măsură ce timpul a trecut, această conotație medicală a fost pierdută. De exemplu, bezelele erau considerate un medicament derivat din planta numită nalbă de mlaștină și care era folosit pentru tratarea durerilor de gât. Câteva studii moderne au arătat că nalba de mlaștină într-adevăr ajută la calmarea mucoasei iritate.
Înaintând către Franța secolului al XIX-lea, cofetarii și-au dat seama că dulceața de bezele era gustoasă în sine, chiar și fără rădăcină de nalbă medicinală și că putea fi preparată simplu, doar din apă, zahăr și gelatină. Așa s-au născut bezelele așa cum le știm noi astăzi. La început, bezelele erau preparate manual, cu foarte multă meticulozitate. Dar producția de masă le-a făcut mult mai disponibile pe scară largă, iar companiile precum Angelus Marshmallows au încercat să îi informeze pe consumatori că bezelele pot fi folosite și în diverse preparate, pe lângă faptul că sunt delicioase servite ca atare.
Cum putem pregăti acasă ciocolată caldă cu bezele?
Astăzi, ciocolata caldă se poate servi alături de tot felul de garnituri, inclusiv bezele, scorțișoară, tot felul de alte mirodenii și chiar unt de arahide, dovadă că oamenii adoră să experimenteze cu alimentele. Bezelele rămân, totuși, topping-ul clasic preferat.
Pentru a vă bucura rapid de o cană cu ciocolată caldă garnisită din belșug cu bezele, veți avea nevoie de aproximativ 60 de grame de ciocolată, 1/3 cană de zahăr alb, 4 căni de lapte integral, 1 praf de sare, jumătate de linguriță de extract de vanilie și, desigur, bezele. Într-o cratiță rezistență la foc, puneți ciocolata, zahărul, laptele și sarea. La foc mediu-mic, amestecați ușor cu un tel până când ciocolata se topește și amestecul este bine omogenizat. Se ia de pe foc și se adaugă extractul de vanilie. Turnați ciocolata fierbinte în căni și presărați cu generozitate bezele.