Ce vechime trebuie să ai pentru un credit și de ce venituri se ține cont?

Pentru a verifica soliditatea dosarului tău de credit, băncile îți vor calcula cu precizie venitul, precum și sustenabilitatea acestuia. Identificându-vă fluxul de numerar dar și cheltuielile, instituția de creditare va încerca astfel să stabilească dacă venitul tau este suficient pentru a-ti acorda un împrumut fără a consimți la un risc prea mare.

Pentru o instituție de creditare, diferența dintre venitul tau recurent și cheltuielile fixe (chirii, credite, pensii plătite etc.) corespunde resurselor tale nete. Este vorba deci de a avea un maximum de venituri regulate, iar asta de ceva timp, pentru a-l liniști pe creditor și pentru a obține condiții avantajoase de împrumut! Nu mai vorbim de importanta criteriului referitor la ce vechime trebuie să ai pentru un credit!

Ce venituri se iau in considerare?

Salariul tău net

Desigur, acest document va fi analizat mai întâi: adeverinta de salariu. Salariul net intră în calculul venitului tau și, în general, reprezintă cea mai mare parte a venitului tau. Pe langa suma, se va verifica si ce vechime trebuie să ai pentru un credit. La aceleasi venituri, un angajat care a lucrat doar 2 luni si altul care are 10 ani de experienta nu sunt vazuti la fel de institutia financiara! De aceea, este important de reținut că orice poate liniști instituția de creditare este important: de exemplu, se consideră că un angajat care a ocupat această funcție de 10 ani are venituri mai stabile decât cineva care a fost angajat de o perioadă de câteva luni.

Dacă salariul ți-a fost majorat recent, această creștere poate fi luată în considerare dacă apare pe ultima adeverinta de salariu. Unele instituții de creditare solicită și o scrisoare de la companie în care se specifică valoarea majorării.

Chirii, pensii și indemnizatii primite

Indemnizatiile, pensiile și chiriile primite fac parte, de asemenea, din venitul tau total. Acestea sunt sume de bani care ajung în mod regulat în contul tău bancar. Reține că o chirie primită este o garanție deosebit de interesantă pentru instituția de credit, deoarece înseamnă că ai deja bunuri imobiliare.

Beneficii pentru activități independente

Dacă ai o activitate secundară sau principală, profiturile tale pot fi incluse și în calculul veniturilor tale. Luați exemplul unui antreprenor independent care desfășoară această activitate ca bază secundară. Aceste venituri lunare, dacă sunt regulate, pot crește veniturile totale.

Ajutoare și indemnizatii sociale

Dacă primesti sume recurente de bani, cum ar fi beneficii sociale, poți adăuga aceste sume la venitul total. Desigur, va fi necesar ca aceste sume să fie încasate în cea mai mare parte a duratei împrumutului: ne putem gândi la prestații de tip familial (în funcție de numărul de copii din familie).

Venituri de care nu se tine cont

Alte venituri, considerate neregulate (deci nesustenabile) nu sunt luate în considerare de instituțiile de creditare. De exemplu :

  •         orele suplimentare nu sunt luate în considerare
  •         primele de călătorie nu sunt luate în considerare, cu excepția cazurilor speciale
  •         bonusuri excepționale: după cum sugerează și numele lor, natura lor „excepțională” nu permite ca aceste intrări de numerar să fie considerate recurente.

Bineinteles ca raspunsul la intrebarea ce vechime trebuie să ai pentru un credit este destul de complex si trebuie tinut cont de toate criteriile: nivelul veniturilor, situatia familiala etc. Dar pentru a obtine avantaje, trebuie să ai vechime cat mai mare, dar si un venit pe masura.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *